czwartek, 5 listopada 2015

Moje gotowanie - różyczki z ciasta francuskiego

 Od jakiegoś czasu chodził za mną właśnie ten przepis :)
wyglądają bardzo efektownie i smakują równie dobrze - najlepsze na ciepło :)



Przepis jest równie prosty :)

Na około 6 różyczek
- opakowanie ciasta francuskiego
- słoik dżemu (najlepiej brzoskwiniowy)
- cynamon
- gorąca woda
- sok z 1/2 cytryny
- odrobina cukru (jeśli ktoś preferuje)
- ok. 4-5 jabłek z czerwoną skórką 
- cukier puder do posypania

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić na paski ok 7 cm - na jedno opakowanie wychodzi ok 6-7 pasków ciasta.
Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne, następnie pokroić na cieniutkie plastry.
Do gorącej wody dodać sok z cytryny i cukier, zamoczyć w niej plastry jabłek na około 2-3 min.
Paski ciasta mniej więcej w połowie smarować dżemem (jeśli jest bardzo gęsty rozcieńczyć go z wodą) i posypać odrobiną cynamonu po całym dżemie.
Na tak przygotowane ciasto nakładać plastry jabłek, by delikatnie na siebie nachodziły.
Następnie wolny brzeg ciasta złożyć, dobrze złączyć końcówki i zwijać w rulonik.
Gotową różyczkę umieścić w natłuszczonej formie muffinowej lub w papilotkach.
Piekarnik nagrzewamy do ok.170 stopni C na ok. 45 min.
Jeżeli widzimy, że góra zaczyna nam się palić można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Po wyjęciu obsypujemy cukrem pudrem :)
Zapewniam, że znikną raz-dwa :D
Proste i efektowne za razem :)
Polecam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz